Advocaat

Ga je scheiden, heb je een arbeidsconflict of heb je wellicht rechts op een schadevergoeding? Dan kan een advocaat van Smit en de Hart advocaten jou helpen. Elke advocaat is gespecialiseerd in een bepaald soort recht. Als je gaat scheiden heb je iemand nodig die gespecialiseerd is in familierecht. 

 

Mediator of advocaat   

Als je gaat scheiden en jullie gaan nog goed met elkaar om, dan kunnen jullie wellicht de hulp van een mediator inschakelen. Hij of zij gaat de zaken stap voor stap met jullie bespreken en bekijken (van materiele zaken tot de financiën en alles wat er tussenin zit). Vaak zijn dit gesprekken waar jullie alle drie (de mediator, jij en jouw ex-partner) bij aanwezig zijn. De mediator berekend ook de eventuele alimentatie. Door alles stap voor stap met elkaar te bespreken en beslissingen te nemen, kunnen jullie hopelijk op een goede manier uit elkaar gaan. Als alle beslissingen gemaakt zijn, kan de scheiding aangevraagd worden. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Soms is een of zijn beide partijen zo boos of verdrietig, dat ze er zelfs met een mediator niet uit komen. In dat geval kunnen jullie ieder een eigen echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Je bespreekt met hem of haar wat jouw wensen zijn en hij of zij zal dit bespreken met de echtscheidingsadvocaat van jouw ex-partner. In het meest gunstige geval zijn jullie het eens met elkaar en kan de scheiding snel aangevraagd worden. Vaak is dit echter niet het geval. Er zijn altijd punten waar men het niet over eens kunnen worden. De advocaten proberen te bemiddelen, maar als zelfs dat niet lukt, zal de hulp van de rechter ingeschakeld worden.   

Uitspraak rechter   

Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over een aantal punten, dan zal de rechter zich buigen over deze punten. Jullie worden opgeroepen om naar de rechtbank te komen om een en ander toe te lichten. Enkele weken later zal de rechter zijn of haar beslissing (uitspraak) naar jullie advocaten sturen. Zij informeren jullie over de beslissing van de rechter. Als jullie samen wel alles hebben af kunnen stemmen, dan hoeven jullie niet naar de rechtbank. De rechter zal de scheiding uitspreken en deze wordt schriftelijk bevestigd aan jullie mediator.   

Ouderschapsplan   

Als jullie kinderen hebben, zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan te maken. Jullie mediator of advocaten kunnen jullie hier uiteraard bij helpen. In het ouderschapsplan worden alle afspraken omtrent de kinderen vastgelegd. Dit gaat om de alimentatie, omgangsregeling, wie koopt de kleding, etc.  Veel succes en sterkte in deze lastige tijd!


Delen