Advocaten en juristen: de advocaat

Je hoopt nooit in een moeilijke situatie terecht te komen, maar helaas ontkom je er niet altijd aan. Als je in zo'n situatie komt, is het fijn als je iemand naast je hebt staan die verstand heeft van zaken en de wetgeving kent: een advocaat.

Verschillende advocaten

Advocaten zijn gespecialiseerd in een bepaald soort recht. De ene advocaat is gespecialiseerd in familierecht, de andere advocaat in letselschade. Zo heeft elke advocaat zijn of haar eigen specialisatie. Het is dus belangrijk om iemand te zoeken die de juiste specialisatie heeft. Advocatenkantoor Alliantie heeft brede en diepe kennis van het recht.

Gang van zaken

Als jij onverhoopt een advocaat nodig hebt, kan je een afspraak maken voor een intakegesprek. Dit gesprek is vaak het eerste half uur gratis. Vervolgafspraken (of als het intakegesprek langer duurt) zal je moeten betalen. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van jouw inkomen. Als je een hoog inkomen hebt, moet je het uurtarief betalen. Het uurtarief van een advocaat is hoog, dus de rekening kan flink oplopen. Heb je een lager inkomen, dan kan je in aanmerking komen voor een toevoeging. Je betaalt dan een vast bedrag, verder betaal je niets meer. Het maakt dus niets uit of jouw advocaat een of honderd uur voor jou werkt. Jouw advocaat kan deze toevoeging voor jou aanvragen. Je moet dan een aantal documenten aanleveren, waar onder jouw drie laatste salarisstroken en een jaaropgaven. Als jij besloten hebt dat je de zaak op wilt pakken, dan zal hij of zij met jou in gesprek gaan over de zaak. Hij of zij zal met jou bespreken wat jouw wensen zijn en hij of zij zal gelijk aangeven wat jouw rechten en plichten zijn. Ook zal hij of zij een inschatting maken over het feit of de zaak haalbaar is of niet. Als, wat jij wilt, niet haalbaar is, zal hij of zij dat eerlijk tegen jou zeggen. Als het wel haalbaar is, dan zal hij of zij de zaak in gang zetten.

Het in gang zetten kan op verschillende manieren, dit is helemaal afhankelijk van wat voor zaak het is. Als het bijvoorbeeld om een scheiding gaat, dan zal jouw advocaat jouw ex-partner aanschrijven en vertellen wat jouw wensen zijn. Als jullie er dan met elkaar uit kunnen komen, dan kan alles snel geregeld worden. Als het helaas niet zo makkelijk gaat, dan zal er een verzoekschrift opgesteld worden en het kan dan zelfs voorkomen dat de zaak bij de rechtbank behandeld moet worden. Het is dus belangrijk dat jij een goede advocaat naast je hebt staan, waar jij op vertrouwd. Hij of zij zal voor jouw rechten opkomen en het onderste uit de kan proberen te halen. Veel succes.


Delen